pühapäev, 30. august 2015

30.08.2015: Muinastulede öö möödus kuuvalguses

Muinastulede ööl süttisid meie ja naaberriikide randades taas lõkked. Muinastulede veebikaardile oli kantud pühapäeva keskpaigaks 911 lõket ja muinastulede ööd tähistas meie andmete järgi rohkem kui 31 600 inimest.

Sündmust tähistati ka Soomes, Lätis ja Rootsis ning teateid tuli kaugemaltki. Pühapäeval ja esmaspäeval võivad mõned lõkked veel lisanduda, aga sellele vaatamata on selge, et tänu tuulisele ja vihmasele päevale jäeti mere äärde mineku otsus viimasele hetkele ja seetõttu internetis registreerimisele aega ei kulutatud.
 
Ilm muutus mitmel pool kuivaks ja selgeks, tuulgi vaibus ja meri rahunes. Mere ääres viibijad kogesid imelist õhtut kuuvalguses ja mõnes kohas nähti ka virmalisi.

Kaartidel lõkete kandmise infot hallates märkasime, et suur osa lõketest teatajaid ei märkinud lõkketeate juurde, kui palju inimesi on nad kutsunud. Ja tänus sellele statistikasse laekus sadade lõkete kohta info, et lõkke juures oli üks inimene. Ilmselt ei osatud arvata, kui palju inimesi nende lõkke juurde tuleb ja seetõttu jäeti üldse märkimata. Sellest ka veerandsajatuhandene osavõtt meie andmetel, aga samas võib julgelt öelda, et osalejaid oli kaks-kolm korda rohkem.
 

Henry Tombak, droonifoto 2015
 
Muinastulede öö on traditsioon, mil augusti viimase laupäeva õhtul süüdatakse lõkked randades selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletamaks endile ja teistele meelde, et Läänemeri vajab hoidmist. MTÜ Tuleranda kutsus inimesi mere äärde juba seitsmendat korda.

Foto: Raimo Roonet Kaberneeme rannas
 
Tuleranda MTÜ koostööpartnerid on KIK, Kuusakoski OÜ ja Arvamusfestival. Tuleranda MTÜ kannab hoolt Muinastulede öö veebilehe eest ja tuletab osalejatele meelde Läänemere hoidmise vajalikkust.


Reporteri uudislõik:

http://www.reporter.ee/2015/08/30/muinastulede-oo-hoolib-laanemerest/


Lisaks ERR-i laupäevaõhtune uudislõik:

http://uudised.err.ee/v/eesti/ed7b7227-642f-471a-ab14-697b5d95f9f8/sajad-lokked-tahistavad-tana-muinastulede-ood

Lõkkeid saab kaardil vaadata SIIT.

Vaata pilte Facebookist, Postimehest, Delfist ja Õhtulehest







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar