teisipäev, 12. august 2014

Muinastulede ööl me ei kasuta taevalaternaid!

Meie, kes ootame muinastulede ööl inimesi mere äärde, kutsume üles sel õhtul taevalaternaid mitte kasutama. Muinastulede öö traditsioonilisel sündmusel on alati süüdatud mereäärseid lõkkeid ja kõigel muul, mis võivad loodusesse jätta risu (kaasa arvatud taevalaternad), ei ole sel õhtul kohta.
 
Muinastulede öö meeskond, kes juba kuuendat aastat kutsub inimesi mere äärde lõkkeid süütama koos veebikaardiga muinastuled.ee, on tähele pannud, et viimasel paaril-kolmel aastal on lisaks lõkete süütamisele hakatud ka taevalaternaid kasutama. Kuna 2013. aastal rannaüritustel oli see tegevus juba massiline ja meile tuli mitmest rannast tagasisidet, et järgmisel hommikul olid rannad õhku heidetust rämpsu täis, muutsime oma hoiakut.
 
Kutsume Muinastulede öö sündmusel, augustikuu viimase laupäeva õhtul, mitte õhku heitma taevalaternaid!
 
Taevalaternad on küll ilus vaatepilt, aga see, mis toimub poole tunni pärast, kui õhku heidetu on inimeste silme alt ära, ei ole hea. Üldjuhul kukuvad laternad vette, randa või metsa, kus lagunevad üsna kaua.
 
Ka on Päästeamet asunud taevalaternate kasutamist taunima:
1. Postimees.ee 14.09.2014: Taevalaternad tuleks keelata?
 
Märgime siinkohal, et mitmes riigis on taevalaternate kasutamine keelatud. Ehk meil õnnestub laternatest loobuda tervele mõistusele tuginedes, mitte keeldusid jagades.
It is illegal to launch a sky lantern in most parts of Germany; where use is not illegal, as in Herford, it is necessary to obtain advance permission from local authorities. In Austria, it is illegal to produce, sell, import, or distribute them. In Argentina, Chile, and Colombia it is illegal to launch lanterns, as well as in Spain and Vietnam. In Brazil launching lanterns is an environmental crime, punishable by up to 3 years in jail since 1998. Wikipedia.org
Taevalaternate ehk hiina laternate kasutamine on alles vähe levinud, aga selle populaarsus kasvab väga kiiresti. Oleks hea, kui me ei võtaks üle tegevust, mis ei ole meile omane ja alustame ehk lõkkeüritusest, kus nimetatud tooted on taunitud. Ja ehk jõuame kunagi ka selleni, et mitte kusagil Eestis neid laternaid ei kasutataks.

Soome lahe aasta 2014 mõtte ja eesmärkidega ühinedes kutsuvad muinastulede öö lõkete koondajad nii sel õhtul kui ka edaspidi inimesi loodushoidlikult käituma. Loe lisa meie muinastulede öö lehe Hea Tava rubriigist.





2 kommentaari:

  1. Ilmselt paar aastat Koidula piiripunkti lähedal metsa all vedelenud taevalatern :
    http://lennuki.planet.ee/staff/taevalatern.jpg

    VastaKustuta
  2. Aitäh pildi eest! Selliseid fotosid ilmub üha rohkem ja rohkem...

    VastaKustuta