esmaspäev, 4. august 2014

Kutsume kõiki mere äärde juba kuuendat korda

Kutsume aastast 2009 inimesi mere äärde, et luua ümber Läänemere lõkete kett, mis tekitab ühtsustunnet ja hoolivust meie naabrite ja mere suhtes.
 
Eestis on muinastulede öö lõkkeid süüdatud mõnes kohas rohkem kui 20 aastat. Esimesed tuled süüdati meil juba koos soomlastega aastal 1992. Tasapisi traditsiooniks kasvanud üritusest sajandi esimesel kümnendil üle Eesti palju ei teatud, kuigi juba mõnes sadamakohas hakati üritust suurejoonelisemalt tähistama.

Selleks, et inimesed teaks üritusest rohkem, otsustasime suvel 2009 luua lõkete veebikaardi koos juurdekuuluva infoga, et selle kaudu inimesi mere äärde kutsuda. Juba samal aastal vastati meie kutsele nii saartel kui mandril ning juba selle aasta augustiõhtul viibis meie andmetel mere ääres ligi 20 tuhat inimest.

 
https://www.google.com/maps/ms?ie=UTF8&t=h&oe=UTF8&msa=0&msid=107257093096760331666.00047169efafec1b7448f&dg=feature


2009. aasta juulikuus tekkis mereuudiste portaali Mereblog.com kaasautoril Mairold Vaik mõte, et mere äärde võiks kutsuda kõiki Eesti inimesi, et endis taas leida inimlik kontakt looduse ja rannaga. Ja samas mere äärde kutsutuid võiks olla nii palju, et igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kahte lõket. Tekkis kohe ka idee, et lõkked võiks koguda veebikaardile, kust enda lõkkekohast teatajad saaks ka teiste lõkete ja mereäärsete sündmuste kohta infot ja nii kogeda tunnet, mis tekib ühiselt lõkkeid tehes.
 
Idee esmaesitlus toimus 31. juulil 2009 Kuressaares merepoliitika konverentsil Tösised jutud messis, kus Mairold Vaik oma ettekande lõpus kutsus saalisviibijaid ja kõiki saarlasi augusti lõpus mere äärde lõkkeid süütama.
Mairold Vaigu eestvedamisel koostati meeskond, mis kutsus juba nädala pärast kõiki Eesti inimesi augusti lõpuks mere äärde, üleskutse ilmus Mereblogis 6. augustil, sellega ühinesid paljud organisatsioonid ja inimesed levitasid infot virtuaalselt ja suust-suhu.
 
10. augustil 2009 loodud Rannarahva koja liikmed aitasid samuti väga palju kaasa, et kutse mere äärde võimalikult paljudeni jõuaks. Asutamiskoosolekul võeti vastu otsus, et lüüakse kaasa muinastulede öö kutse levitamisel ja lõkete süütamisel. Rannarahva koja toel loodi ka 2009. aasta kampaanialeht. Rannarahva koja enda loomise idee tekkis aga 2009. aasta mõttetalgutel.
 
2009 aasta suvel toimus ka Laulupidu Üheshingamine koos Tantsupeoga Meri.
 
https://www.youtube.com/watch?v=T6l41QQ2wAo

Idee esmaesitlusest sündmuseni oli kõigest 4 nädalat. Allar Viik aitas teha veebilehe, mille kaudu hakkasime lõkketeateid koguma. Selle info põhjal märkisime kõik mitusada lõket ise Google maps kaardile. Praegune registreerimine toimub nii, et igaüks saab ise kaardil näidata, kus ta lõke asub, aga siis toimus see palju kohmakamalt.

Suvest 2009. aastal muutus iga-aastane Muinastulede öö esimest korda üle-eestiliseks ürituseks.

Üle-eestiliseks muutunud sündmuse järel tagasiside põhjal võttis juba sel aastal Eestis üritusest osa umbes 20 tuhat inimest ning süüdati üle tuhande lõkke. Eesmärk, et igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kahte lõket, sai peaaegu täidetud, seda kinnitab ka 2009. aasta veebikaart. 2010. aastal kogunes mere äärde rohkemgi inimesi ja lõkketeateid saabus ka väljaspoolt Eestit.
 
Tänaseks on mere äärde kutsujad ühinenud MTÜ-sse Tuleranda.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar