teisipäev, 27. august 2019

Laulupeo tuli läbis Tuletulemisel rohkem kui veerandsadat sadamat

Muinastulede ööl, 31. augustil, mil süüdatakse päikseloojangul mere ja järvede ääres lõkked, meenutatakse ka möödunud suve ja ka selle tippsündmust - juubeli laulu- ja tantsupidu ning Tartus süüdatud laulupeo Tule saatmist läbi kogu Eesti.

Märkimisväärne on see, et üsna suure osa oma teekonnast ületas laulupeo tuli merd ja teisi veekogusid ning läbis üsna palju sadamaid. Mitmes kihelkonnas sooviti laulupeo tulega kohtuda just oma kogukonna sadamas ja seda kas tuld veekogult oodates, sinna saates või niisama mööda maad kohale jõudes ja edasi minnes.

Meresadamatesse saabus laulupeo tuletulemise teekonna tuli üheteistkümnel korral: Muhu saarel Kuivastus, Saaremaal Kungla sadamas ja Salme jõesadamas, Hiiumaal Sõru sadamas, Läänemaal Veskiviigi sadamas, Pärnus Japsi sadamas, Lääne-Virumaal Eismal, Käsmu sadamas, Kelnase sadamas Prangli saarel, Naissaarde ja Lennusadamasse.
https://www.muinastuled.ee/lokkekohad-2019/


Lisaks saabus tuli Peipsi järvel maale neljas sadamas - Mehikoorma, Piirissaare, Kolkja ja Lohusuu. Lisaks hulk väikesadamaid Emajõel.

Neid sadamaid, kust laulupeo tuli merele, järvele või veele saadeti, oli samas suurusjärgus, umbes 15. Väikesadamaid, kust tuli maad mööda saabus ja samamoodi edasi läks, oli ka üksjagu palju.

Kui olid ka üks nendest, kes Tuleteel laulupeo tuld kohtasid, tule tagasi, kas sadamasse või mujale, kus on hea selle aastast laulupeosuve meenutada ja seda, et tuli ja meri sobivad kokku.
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar