neljapäev, 25. august 2016

Muinastulede öö kui teine jaanipäev?

Mingi aeg võrreldi muinastulede öö lõkete süütamise sündmust jaanilõkete läitmise õhtuga, aga nüüdseks on augustikuine üritus täiesti oma teema leidnud ja jaanilõketega on ühist vaid niipalju, et süüdatakse lõke ja palju rahvast võtab traditsioonilisest sündmusest osa. Siinkohal väljavõtted paarist artiklist, kus eelnimetatud sündmusi on võrreldud.

Kas muinastuled hakkavad etendama oma rolli jaanitule kõrval?

Muinastulede ööd võrreldakse jah kõige rohkem jaanitulede traditsiooniga. Ilmselt jaanipäeva lõkete süütamine on pikem traditsioon ja ka kaugelt rahvarohkem. Samas on läbi aasta ka mitmeid muid lõkkeüritusi, millega muinastulede ööd võrrelda. Jaanitulega ma muinastulede ööd päris ei kõrvutaks. Ürituse mõte on midagi muud. Pealegi jaanilõkked üldjuhul üksteise nähtavuses ei põle ja ka on siis väljas täiesti valge. Hämaruses või pimeduses üksteise nähtavuses lõkked on hoopis midagi muud. Lisaks muinastulede öö ei ole nii kärarikas ja alkoholi tarbimist soosiv üritus. Seda on öelnud paljud traditsiooni kandjad ja ka uued osalejad, et on parem üritus kui jaanipäeval.

Siiski, kui küsitakse, mis on muinastulede öö, siis on hea võrdluseks tuua jaanipäeva – pikaaegne traditsiooniline lõkkeüritus esiisade-emade ajast. Samas on muinastulede öö ka kõigi Läänemere äärsete riikide ühine üritus. Mõnel suur traditsioon, mõnes kohas alles üksikud lõkked, aga see mõte levib aastast aastasse, et muinastulede öö on mereäärsete rahvaste ühine sündmus.

Allikas goodnews.ee, Jüri Kukk

Muinastulede öö kui eestlaste teine jaanipäev?

Laevnina sadamat valgustasid suure lõkke kõrval põlevad tõrvapakud ja merele saadetud küünlad, taustaks kõlas Mari Visnapuu torupilli- ja vilepillimäng ning laulu võtsid üles Valjala kanneldajad. Laevnina tuledele särasid vastu Kungla ja Kõiguste iidetuled.


Lõke Salmistu rannas, foto saatis Margit Meerman, 2012
“Eks mere ääres on alati hea olla ja kui veel sumedal augustiõhtul lõket teed ja näed teisi lõkkeid sinu omale vastamas, siis teeb see südame soojaks,” rääkis üle-eestilise muinastulede öö üks eestvedajaid Mairold Vaik. “Teadmine, et tegelikult on lõkkeid üle Eesti ju tuhandeid, tekitab üleva tunde. Ühtekuuluvustunne, mis igapäevaselt end ei ilmuta, annab endast siis taas märku.”

Mitmed tagasiside saatjad on muinastulede öö korraldajatele öelnud, et see on isegi ilusam lõkkeõhtu kui jaanipäev. “Esiteks on pimedam ja näha on rohkem lõkkeid, teiseks on see vaikne ja heade mõtetega üritus, kus ka napsu võtmisega piiri peetakse,” sõnas Vaik.

Ilmataadile paistab see üritus samuti südamelähedane olevat, sest pärast mitmetunnist sadu võis nautida päikeseloojangu kaunist värvidemängu ja mere kohale tõusnud kuud. Tuledekuma ja tähesära silmitsedes võis igaüks lõppeva suve ilusad mälestused talletada ja igatsusega järgmist ootama hakata.
 
Allikas: Meiemaa.ee, Kristiina Maripuu
 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar