esmaspäev, 26. mai 2014

Muinastulede ööl jäetakse prahti mere äärde.

2013. aasta muinastulede öö ürituse järel laekus mere äärde kutsujate meeskonnale mitmeid kaebusi randadesse jäetud prahist.
 
Muinastulede öö on üks aasta suurimatest massiüritustest, augustikuu viimase laupäeva õhtul koguneb ainuüksi Eestis mererandadesse rohkem kui 30 tuhat inimest. Sel suvelõpuüritusel süüdatakse mererandades lõkked, et tulede ketti moodustades tuletada endile ja teistele meelde, et Läänemeri on meie jaoks oluline. 
 
Paljud, kes sel õhtul mereranda lähevad, kasutavad lõkke süütamise asemel küünlaid. Eriti palju kasutatakse lõkke süütamise asemel alumiiniumist ümbrisega küünlaid, mis jäetakse hiljem mereranda vedelema.
Mitmetes avalikes randades ja kohtades, kus korraldatakse massiüritusi, süüdatakse lisaks suurele lõkkele ka mitmeid küünlaid ja tõrvikuid. Kasutatakse sellistest materjalidest tooteid, mis üldiselt ei kuulu loodusesse, ka jäetakse need peale üritust randa vedelema. Varasemate aastate info põhjal on eriti palju küünalde põletamisest maha jäetud risu Pärnu rannas, Pirita rannas, Russalka mälestusmärgi juures kividel ja paljudes muudes kohtades, kus on rahvast palju. 

Abiks ranniku koristajatele, kes koguvad alumiiniumist küünaldekesti: 31. augusti hommikul võib kõige rohkem küünalde jäätmeid leida avalike ürituste aladelt: Avalikud lõkkeüritused 2014
Küünalde kestade kogumisele kutsub Kuusakoski OÜ.


2013 Andineeme rand, Sõitme küla. Foto: Peeter Raudsepp
 

Veebilehe www.muinastuled.ee kaudu kutsutakse kõiki muinastulede öö üritusele juba kuuendat korda. Sel aastal on üritus Soome lahe aasta 2014 kavas ja ühes Keskkonnainvesteeringute Keskusega ning Kuusakoski OÜ-ga soovitakse sel aastal tõsta üritusel osalejate teadlikkust looduse hoidmisel.

Lingid:

http://kuusakoski.ee/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar