pühapäev, 2. august 2015

29. augustil loojub päike kell pool üheksa

Muinastulede öö mereäärsete lõkete süütamine toimub igal aastal augustikuu viimasel laupäeval. Ja lõkked süüdatakse vahetult enne päikseloojangut.

Kuna muinastulede öö on liikuva kuupäevaga sündmus, siis on erinevatel aastatel sündmuse ajal päikseloojangu aeg erinev.

Muinastulede öö koos virmalistega, 30.08.2014: Silvar Mehik, Mujaste rand
Miks on loojumise aeg erinev?

Sest, et mõnel aastal on sündmuse kuupäev täiesti kuu viimasel päeval (nagu oli aastal 2014) ja teinekord on lausa 7 päeva varem. Samas on loojumise ajad erinevad ka riigi piires.
Näiteks Narvas loojub päike sel aastal kell 20:14, aga Kuresaares kell 20:34. Tallinnas, peaaegu keskel, kell 20:28.
(allikas vara.ee)

Muinastulede ööl mere äärde kutsujad on aga arvamusel, et nii nagu igaüks mõtleb välja oma lõkke asukoha ja organiseerib selle süütamise ja oma seltskonna, nii ka igaüks võib ise otsustada, mil lõke süüdata. Ei pea ära ootama päikese kadumist. Sest mereäärsete tulede efekt on just siis kõige suurem, kui hämaruse saabudes on lõkked juba oma täiskõrguse saavutanud.

Ei pea ära ootama kindlat kellaaega, vahel kisub hämaraks juba kaheksa ajal, kui taevast katavad paksud pilved. See sellest hea, et seda kauem saab lõke põleda. Nii mõnigi on lõkke juures päiksetõusuni, kui ilm ilus ja meri rahulik. Vaba maa, vaba valik.

Soovime ilusat ilma sel õhtul!

Lisa uus lõkkekoht

http://www.vara.ee/ilm/paike.php

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar