kolmapäev, 26. august 2015

26.08.2015: 3 päeva lõkkeõhtuni

Tundub, et paar-kolm nädalat kestnud ilus suveaeg on asendunud vihmaperioodiga, aga õnneks on ilmad veel soojad. Praeguseks nelja päeva ilmaprognoos lubab ka laupäeva keskel mõnes kohas vihmasadu, aga päikseloojangu aega veel täpselt ei tea. Usume siiski, et seni tavaks jäänud ilma rahunemine õhtuks ka seekord teoks saab.
 
Tänase seisuga on muinastulede öö veebilehel teada antud ligi kolmesaja lõkke süütamisest ning mere äärde on kutsutud ligi 17 tuhat head inimest.
 
Positiivsete teadete hulgas ka see uudis, et ka Rootsist on mitu lõkketeadet saabunud. Ölandi saare ümber on sadamakohtadest tulnud teateid rohkem kui kümme. Juba eelmisel aastal tulid teated sealkandist, see aasta kinnitab vaid, et mere äärde tullakse ikka ja jälle.

http://www.geoape.com/clients/muinastuled/?tag=muinastuled-2015&height=1000


Mainib märkimist, et paljudes kohtades peetakse muinastulede ööd juba rohkem kui 15 aastat. Need traditsiooniga kohad on Hiiumaal Tahkuna rannas, Muhumaal Koguva sadamas, Sõrve sääres ajaloolaste ettevõtmine ja ka Läänemaal ja Lääne-Virumaal on kohti, kus traditsiooni hoitud pikka aega. Rohkem kui 10 aastat on lõkkeid süüdatud ka Toila sadamas ja Viimsis Rannarahva muuseumis.

Varasemate aastatega võrreldes rohkem muusikaüritusi juurde tekkinud. Kui veel mõned aastad tagasi üks tuntud laulja ütles, et vähemalt üks õhtu, kus ei pea õhtul tööl olema, siis tänaseks on üsna paljud lauljatest hõivatud. Rohkem on ka piletitega üritusi, eelnevalt on vaja end kurssi viia, enne kui kohale minna, et pettumust vältida. Avalike lõkkeürituste kaardilt saab lõkkeinfo juures teada, kas üritus on piletiga.

Tavapärasest erinev on ka see, et sel aastal kutsume üles muuhulgas tulevikule mõtlema koos Arvamusfestivali meeskonnaga. Kutsume lõkke juures Eesti tulevikule mõtlema ja suurelt unistama ja pärast mõeldut ka kirja panema ja Arvamusfestivali lehele saatma.
 
Negatiivne on see, et taevalaternate lennutamisest ei taheta loobuda. Ilmselt ei ole selle taunimine veel nii levinud ja kaupmehed laternaid müües pigem soosivad loodust risustavale tegevusele minema. Pärnu rannas on kohe eraldi üritus loodud, kus soovitakse tuhandeid laternaid korraga õhku lennutada, Facebookis on info selle kohta siin. Kui omate FB-kontot ja seda lehte külastate, lisage ka omalt poolt teade, et see tegevus ei ole normaalne.

Samuti kutsun üles ürituste korraldajaid kohapeal kutsuma kohalolijaid üles vältima laternate lennutamist ja võimalusel palume loobuda ilutulestiku kasutamisest. On seda niigi juba iga sündmuse puhul üle tarbitud, üks õhtu aastas võiks olla selles osas vaiksem.


Naaberriikide sõprade jaoks on meil samuti üleskutsevideo.

Hoiame pöialt, et ilm on sel õhtul hea ja üritusest osavõtjad on mere ääres loodust hoides mõistlikud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar