reede, 25. august 2017

2017: Sel laupäeval Muinastulede ööl lehvitame ülemerenaabritele

PRESSITEADE
MTÜ Tuleranda
25. august 2017

Laupäeva, 26. augusti õhtu päikseloojangul süttivad Eestimaa randades sajad lõkked, et tähistada Muinastulede ööd. Ühtlasi tähistatakse tänavu sellega ka saja päeva jäämist Soome Vabariigi sajanda sünnipäevani.

„Meie ülemerenaabrid tähistavad sel nädalavahetusel rohkearvuliste üritustega täpselt saja päeva jäämist Soome riigi 100. sünnipäevani. Kutsun tänasel Muinastulede ööl mõtlema meie parimatele naabritele – Soome riigi inimestele,“ ütles MTÜ Tuleranda eestvedaja Mairold Vaik. „Eestlased ja soomlased on Muinastulede ööl mereäärseid lõkkeid koos süüdanud rohkem kui veerand sajandit. Lehvitame tänavu neile oma lõkete äärest ja kui võimalik, siis ka oma lipuga.“

Mairold Vaik ütles, et tänavu ja tuleval aastal võiksid inimesed rõõmustada Muinastulede ööl lõkete ääres koos kõikide lähinaabritega, kellel täitub lähema aasta jooksul oma riigi sünnist sada aastat. „Järgmisel aastal tähistavad lisaks Eestile riigi 100. sünnipäeva ka Läti, Leedu ja Poola. Muinastulede öö ürituse mõte on lõkke ääres positiivsete mõtete jagamine ja mis saaks olla veel parem, kui ühel suvisel lõkkeõhtul üheskoos rõõmustada koos naabritega,“ lisas Vaik.
 
Täna, 26. augustil loojub päike kell 20.41. „Kutsume üles andma oma lõketest ja selle ümber toimuvast teada ka veebilehe www.muinastuled.ee vahendusel, kutsuge ka naaberriigi sõpru ja tuttavaid,“  ütles Vaik.

MTÜ Tuleranda eestvedamisel kutsutakse inimesi randadesse juba üheksandat korda. Muistsel ajal süüdati lõkked teadete edastamiseks kaugete vahemaade taha või tee näitamiseks merelolijatele. Kaasaegsete rannalõkete süütamise traditsioon sai üheaegselt alguse Eestis ja Soomes rohkem kui 25 aastat tagasi ja lõkkeüritust hakati kutsuma Muinastulede ööks.

Tänavu detsembris 100-aastaseks saav Soome Vabariik korraldab sündmuste sarja „Sada päeva sajani ehk Nädalalõpp üheskoos“ 24.-27. augustini kõikjal Soomes ja mitmetes välisriikides. Muuhulgas näiteks Finnish Your Dinner-pidulauad on kaetud ühtekokku kaheksas välisriigis ning on osa Soome 100. juubeliprogrammist. Tallinnas toimuvat korraldab Soome suursaatkond Eestis ja Soome välisministeerium.
 

Soovitused Muinastulede ööks:


·        Oma lõkke asukohta ja selle juures toimuvast on võimalik Muinastulede öö kaardil teada anda aadressil www.muinastuled.ee või ancientbonfires.eu.
 
·        Kaardilt saab lõkkeikoonidele klikates teada, kus on lähim avalik lõkkeüritus, kui ei ole soovi omaenda lõket süüdata, aga siiski on soov tuledeõhtust või selle juurde kuuluvast osa saada.
·        Ilmaprognoosi kohaselt soosib nädalavahetus üheskoos lõkete ääres viibimist. Kuid arvestada tuleb sellega, et kui rannas puhub väga tugev tuul, pigem jätta lõke tegemata.
 
·         Ei sobi taevalaternad, õhupallid ega ilutulestik.
 
·         Tähele tuleb panna mereäärseid kaitsealasid tähistavaid märke, kus lõkete tegemine on lubatud vaid kaitseala haldaja loal. 
 
·        Väldime keskkonda risustavaid ja rahu rikkuvaid tegevusi, et massiürituste mõju loodusele ja ümbritsevale keskkonnale oleks minimaalne. Loodame, et järgmisel hommikul on võimalikult paljud sündmuspaigad endised.

Rohkem infot Muinastulede öö kohta: www.muinastuled.ee

Rohkem infot Soome selle nädalalõpu ürituste kohta: http://suomifinland100.fi/yhdessa-viikonloppu/

Hoiame merd, mis meid ühendab!
 

MTÜ Tuleranda tegevuse eesmärgiks on kutsuda inimesi mere äärde ja soovime, et seda tehes osalejad oleks ka loodushoidlikud. Enim panustatakse kutsele kord aastas Muinastulede öö eel, mil on sooviks luua lõkete kett ümber kogu Läänemere. 
Lisainfo:
Muinastulede öö teemal:
Mairold
MTÜ Tuleranda eestvedaja
(+372) 521 9785
#muinastuled #ancientbonfires,
#EV100, #Eesti100, #üheskoos
#soome100, #suomi100, #yhdessä

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar