reede, 27. juuni 2014

Kutsume taas mere äärde

PRESSITEADE
30. juuni 2014


Kutsume kõiki mere äärde tähistamaks ka Soome lahe aastat

Augusti viimase laupäeva õhtul süttivad randades taas traditsioonilised lõkked, et tähistada Muinastulede ööd. Sel aastal kogunetakse ühiselt mere äärde, et tähistada ka Soome lahe aastat 2014, mille eestvedaja Eestis on Keskkonnaministeerium.

2014. aasta on kolmes riigis kuulutatud rahvusvaheliseks Soome lahe aastaks, et pöörata tähelepanu meie ühise veekogu seisundi paremaks muutmisele. Soome lahe aasta 2014 toimub Soome keskkonnaalaste organisatsioonide initsiatiivil ka Eestis ja Venemaal, patroonideks on kolme riigi presidendid.

Sarnaselt varasematele aastatele oodatakse suvelõpuüritusel päikeseloojangu ajal kõiki mere äärde süütamaks või vaatlemaks lõkkeid, et olla ühisosaks tulede ketist, mis koos naaberriikidega Läänemere randades luuakse. Sel aastal üheskoos üritusest osa võttes soovime rõhutada, et mere ääres viibides lõkke põletamiseks kasutataks vaid puitu, ei jäetaks prahti loodusesse vedelema ja peale üritust võetaks prügikastidesse poetamiseks kaasa kõik loodusesse mittekuuluv, näiteks pakendid, taara ning muud looduses mittelagunevad esemed. Taunime sel aastal eriti häälekalt küünalde, tõrvikute jm loodust risustavate põlemisjäätmete randa jätmist. Samuti pöörame tähelepanu sellele, et loodusesse ei tasu heita materjale, mille üle selle kasutajatel puudub kontroll, näiteks langevarjuküünlad, taevalaternad, ilutulestiku tooted ja õhupallid.

Soovime üheskoos Soome lahe aasta 2014 organiseerijatega augustikuu viimase laupäeva õhtul mere ääres viibijatele meelde tuletada Soome lahe ja kogu Läänemere olukorra haprust ja esile tuua inimtegevuse mõju veekogule. Meie ühised tegevused on suunatud eelkõige massiüritusest osavõtjate ja ka kogu elanikkonna keskkonnateadlikkuse tõstmisele. 

Tänavuse Muinastulede öö selle aasta teemaks on: Hoiame mereranna puhta! "Suvelõpuürituse eesmärgiks on ühiste ja üksteise nähtavuses lõkete süütamine eelkõige positiivsete mõtete ja emotsioonide väljendamiseks. Kui peale üritust jääb osalejatest maha randa ja merd risustav praht, ei ole see ürituse positiivse mõttega kuidagi seotud. Püüame lõketeketi moodustamisele kutsudes inimestele meelde tuletada, et järgmistel päevadel mere äärde naastes me kõik soovime endiselt eest leida puutumatu looduse," ütles mere äärde kutsuja Mairold Vaik. "Soovime niiviisi taaskord meelde tuletada, et meri, mis meid ühendab, vajab hoidmist."

Kutsume inimesi suve lõpul mere äärde juba kuuendat korda. Muistsel ajal süüdati lõkked teadete edastamiseks kaugete vahemaade taha või tee näitamiseks merelolijatele. Kaasaegsete rannalõkete süütamise traditsioon sai üheaegselt alguse Eestis ja Soomes rohkem kui 20 aastat tagasi ja lõkkeüritust hakati kutsuma muinastulede ööks. Lõkete süütamise suvelõpuüritusel edastatakse eelkõige positiivseid mõtteid ja sõnumeid. Süütame koos lõkkeid ja sealjuures käitugem loodushoidlikult. Oma seltskonna ja naabritega koos tulede ketti luues ja oma lõkkest veebilehel muinastuled.ee teada andes anname märku, et me hoolime oma merest.

Alates 2009. aastast on veebikaardile www.muinastuled.ee kantud üle 3500 lõkkekoha ja üritusega on sellest ajast alates ühinenud kokku üle saja tuhande inimese Eestis ja naaberriikides.

Ürituse veebileht: www.muinastuled.ee
Muinastulede öö jooksev info ja fotod: https://www.facebook.com/muinastuled
Kutse Youtube’is: Kutse mere äärde!

Traditsiooni hoidjad:
Mairold Vaik (+372) 521 9785
Allar Viik (+372) 553 0220
muinastuled-gmail.com

Tuleranda MTÜ projekti “Soome lahe aasta keskkonnaprogramm Muinastulede ööl” toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus. Tuleranda MTÜ koondab mere äärde kutsujad, et järgnevatel aastatel tõhusamalt kaasata inimesi lõkkeüritusele Muinastulede öö ja osalejatele tuletada meelde Läänemere hoidmise vajalikkust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar