laupäev, 27. august 2016

Leia oma eelmiste aastate lõkkekohad!

http://www.geoape.com/clients/muinastuled/?tag=muinastuli&height=1000 Olavi helistas täna meile ja andis hea mõtte, et võiks kusagil näha olla kaart, kust näeb ka enda eelmiste aastate lõkketeateid! 

Siin see on, vähemalt viimase viie aasta lõkkekohad on olemas.

Lõkketeateid on viimaste aastatega saadetud üle terve maailma, sellest ka alguses harjumatu kaart, mis esialgu avaneb. Aga suumige Eestile ja oma lõkkekohale lähemale, saategi teada, kas eelmiste aastate lõkked on näha :) 

Igale lõkkele klikates ka info näha, kes selle lõkke ja millal süütas.

Klikka pildile!

reede, 26. august 2016

Läbi aegade kõige rohkem kontserte muinastulede ööl!

Klikka pildil, et jõuda avalike lõkkeürituste kaardini. Suumi kaardil oma asukoha lähedale ja leiadki lähima ürituse.

Sel aastal on avalikke lõkkeüritusi eriti palju. Selleks, et infos ja asukohtades kõige paremini orienteeruda, panime taas kokku kaardi, kust enda asukohast lähtuvalt on hea lähim avalik lõkkeüritus leida.

Paljud maakonnalehed on kokku pannud nimekirja lõkkesündmustest, kuhu on rahvast kutsutud. Kultuuri.info on ka oma soovituste nimekirja kokku pannud oma blogis. Mobiiliäpp Liveteam.ee aitab samuti lähimaid üritusi üles leida.

Facebooki-lehe info põhjal selgub, et laupäeval minnakse lihtsalt lõkkeid vaatama või külastatakse avalikku lõkkeüritus, aga me seda eriti ei soovita. Tuleb teha oma lõke sinna, kus on vähem rahvast, jäävad ära kära, prügistamine, mereäärsed ummikud ja autoga seotud mured.
http://www.geoape.com/muinastuled
Ära unusta oma lõkkest teada anda!
Omaltpoolt soovitame pigem väiksemaid üritusi külastada. On seda õhustikku ja pidulikkust. Varasemate aastate tagasiside põhjal tuleb välja, et suurürituste külastajate ootused on üsna suured ja tihti pettutakse ebamugavuste ilmnedes (raske liikuda, liiklusummikud, esinejaid ei näe jms). Neis kohtades, kus liigub rohkem kui 1000 inimest, aga professionaalselt korraldatud üritusi tasub ikka külastada. Suuri rahvakogunemisi vältides pigem leida koht, kus omaette olla ja tunda rõõmu naaberlõketest, mida ka linnatuled ei kustuta.
Sel aastal on igas maakonnas kuskil lihtsalt suur lõke, muusikaga sündmus, suisa kontsert või ka festival. On ka käsitöötubadega üritusi, vabaõhukinosid, pimedas pildistamise koolitus, vabaõhuetendusi päris mitu ja kindlasti ei tasu ära unustada, et paljudes linnades on eelnevalt rohkelt kultuuriüritusi.

Esinevad pea kõik Eesti kuulsamad lauljad ning lihtsalt lõõtsamängijad-rahvamuusikud või DJ-d.

Tulge mere äärde, ehk näete isegi virmalisi!

http://www.geoape.com/clients/muinastuled/?tag=MT-avalik-2016&height=1000


neljapäev, 25. august 2016

Muinastulede öö kui teine jaanipäev?

Mingi aeg võrreldi muinastulede öö lõkete süütamise sündmust jaanilõkete läitmise õhtuga, aga nüüdseks on augustikuine üritus täiesti oma teema leidnud ja jaanilõketega on ühist vaid niipalju, et süüdatakse lõke ja palju rahvast võtab traditsioonilisest sündmusest osa. Siinkohal väljavõtted paarist artiklist, kus eelnimetatud sündmusi on võrreldud.

Kas muinastuled hakkavad etendama oma rolli jaanitule kõrval?

Muinastulede ööd võrreldakse jah kõige rohkem jaanitulede traditsiooniga. Ilmselt jaanipäeva lõkete süütamine on pikem traditsioon ja ka kaugelt rahvarohkem. Samas on läbi aasta ka mitmeid muid lõkkeüritusi, millega muinastulede ööd võrrelda. Jaanitulega ma muinastulede ööd päris ei kõrvutaks. Ürituse mõte on midagi muud. Pealegi jaanilõkked üldjuhul üksteise nähtavuses ei põle ja ka on siis väljas täiesti valge. Hämaruses või pimeduses üksteise nähtavuses lõkked on hoopis midagi muud. Lisaks muinastulede öö ei ole nii kärarikas ja alkoholi tarbimist soosiv üritus. Seda on öelnud paljud traditsiooni kandjad ja ka uued osalejad, et on parem üritus kui jaanipäeval.

Siiski, kui küsitakse, mis on muinastulede öö, siis on hea võrdluseks tuua jaanipäeva – pikaaegne traditsiooniline lõkkeüritus esiisade-emade ajast. Samas on muinastulede öö ka kõigi Läänemere äärsete riikide ühine üritus. Mõnel suur traditsioon, mõnes kohas alles üksikud lõkked, aga see mõte levib aastast aastasse, et muinastulede öö on mereäärsete rahvaste ühine sündmus.

Allikas goodnews.ee, Jüri Kukk

Muinastulede öö kui eestlaste teine jaanipäev?

Laevnina sadamat valgustasid suure lõkke kõrval põlevad tõrvapakud ja merele saadetud küünlad, taustaks kõlas Mari Visnapuu torupilli- ja vilepillimäng ning laulu võtsid üles Valjala kanneldajad. Laevnina tuledele särasid vastu Kungla ja Kõiguste iidetuled.


Lõke Salmistu rannas, foto saatis Margit Meerman, 2012
“Eks mere ääres on alati hea olla ja kui veel sumedal augustiõhtul lõket teed ja näed teisi lõkkeid sinu omale vastamas, siis teeb see südame soojaks,” rääkis üle-eestilise muinastulede öö üks eestvedajaid Mairold Vaik. “Teadmine, et tegelikult on lõkkeid üle Eesti ju tuhandeid, tekitab üleva tunde. Ühtekuuluvustunne, mis igapäevaselt end ei ilmuta, annab endast siis taas märku.”

Mitmed tagasiside saatjad on muinastulede öö korraldajatele öelnud, et see on isegi ilusam lõkkeõhtu kui jaanipäev. “Esiteks on pimedam ja näha on rohkem lõkkeid, teiseks on see vaikne ja heade mõtetega üritus, kus ka napsu võtmisega piiri peetakse,” sõnas Vaik.

Ilmataadile paistab see üritus samuti südamelähedane olevat, sest pärast mitmetunnist sadu võis nautida päikeseloojangu kaunist värvidemängu ja mere kohale tõusnud kuud. Tuledekuma ja tähesära silmitsedes võis igaüks lõppeva suve ilusad mälestused talletada ja igatsusega järgmist ootama hakata.
 
Allikas: Meiemaa.ee, Kristiina Maripuu
 
 

neljapäev, 4. august 2016

2016: Valmistume järjekindlalt suvelõpusündmuseks

Foto Hr Taivolt Lääne-Virumaal
Augusti viimase laupäeva õhtul, sel aastal 27. augustil, süttivad randades traditsioonilised lõkked, et tähistada Muinastulede ööd. Erinevalt varasematele aastatele ootame kõiki lihtsalt mere äärde oma lõket süütama. Oma väikesed lõkked võib süüdata juba kell 20:30, et hämaruse saabudes oleks leegid juba kaugele näha.

Sadadest lõketest moodustub Eesti randadesse lõkete kett, mis jätkuvad ka naaberriikidesse ümber Läänemere. 

MTÜ Tuleranda meeskonna eestvedamisel moodustub aastaks 2018 ümber Läänemere võimalikult tihe lõketekett ja see tekitab nii meie riigi kui ka naaberriikide inimestes kõikjale levivaid positiivseid mõtteid ja tugevnevat ühtsustunnet. MTÜ Tuleranda kogub oma veebikaardile lõkketeateid, ürituste infot ja tagasisidet, jagades eelnimetatud infot veebikanalite kaudu  ja meedias. Samuti levitab MTÜ head mõtteviisi, et randades käitutaks loodushoidlikult.

Muistsel ajal süüdati lõkked teadete edastamiseks kaugete vahemaade taha või tee näitamiseks merelolijatele. Tänapäeval süüdatakse lõkked selleks, et tunda ühtustunnet kõikide Läänemere ääres elavate inimestega ja oma tulega saata üksteisele häid mõtteid. Vaata lähemalt www.muinastuled.ee

Lisainfot:
Muinastulede öö jooksev info ja fotod: http://muinastuled.blogspot.com/
Kutse Youtube’is: Kutse mere äärde!
-------
Lisa oma lõke veebikaardile muinastuled.ee
Lõkkekaart
Muinastulede öö FB-sündmusena
Avalikud lõkkeüritused 2016 kaardil 
-------
Goodnews.ee artikkel 13. augustist 2014: Muinastulede öö läidab randu ühendavad lõkked


MTÜ Tuleranda teeb koostööd Riigikantselei EV100 meeskonnaga.