kolmapäev, 24. september 2014

Rannad muinastulede ööl ja hommikul peale sündmust...

Pärnu elanik Tiina Liimandi saatis muinastulede öö üritusest järgneva tagasiside:

30.08.2014

Tulin praegu rannast, peale lõkkeüritust. Ma ei näinud mitte ühtegi lõket.

Muidugi ma olin vaid rannahoone juures, keset randa. Kui inimmõistus mõtleb lõkke all kolme teeküünalt, siis.... jah, neid oli palju, väga palju. Purjus lärmavad noored. Õllepudelid ja koerad.
Kas inimesed mõtlevad ikka veel, et pimedas võib kõike?

Sajad taevalaternad, mis tuul kandis merele...

 
 


Asja tuleks ajada teismoodi, tuleks keelustada laternad ja rõhk tuleks panna MUINASTULELE. Lõkkele, mis tehakse puudest. Kus istutakse kambaga, süüakse, lauldakse, ollakse tasa ja mõeldakse. Räägitakse lastele lugusid. Lüüakse trummi...

Mere ääres toimub tegelikult inimese väga võimas tasakaalustus. See on koht, kus kohtuvad 4 elementi. Tuli (päike), vesi, maa ja õhk. Kui sul on taskus münte, on sinuga ka metall... Inimesed ei teadvusta seda üldse. Nad magavad. Pimedad. Kurb... aga midagi pole teha. Elame ikka totaalselt erinevates reaalsustes.

31.08.2014

Tiina saatis ka järgmise hommiku "elamused"

Käisin järgmisel päeval rannas, koristasin ja pildistasin. Korjasin paar peotäit teeküünlaid, mõned suured plastmassküünlad veel põlesid, meri hakkas juba nendeni jõudma. Kaevasin need välja ja jätsin rannahoone juurde kivile põlema. Noh et kui vaja, siis vaja, las siis põlevad.
Varesed nokkisid veest ja rannast midagi (küünlarasv, pakendid?), ma ei tea kui hea see on.

Vaata pildilt pakendit - silica gel - seda oli megalt palju ka meres. Ma ei tea, mis see teeb veele ja kaladele. Arvan, et see on laternate pakendites, mingi niiskusekoguja, mis pakendit avades märkamatult maha pudeneb. Ma mingi paarkümmend tükki korjasin kokku ja viskasin prügikasti, aga neid võis meres veel olla... Kahju.
 
 
 
 





 
 
Lisan veel tagasisidet:
 
Eveli Kaur: Meil oli kahjuks olukord vastupidine. Vaatamata imelisele tähistaevale lasti sinna aga "tähti" juurde. Vähemalt saime seda olukorda kasutada laste harimiseks - rääkisime, et see ilu ei ole väärt seda, et loodus saastuks. Poiss on mul väga tundlik selliste asjade suhtes, nii et iga kord kui jälle uus latern taeva lasti, ültes ta, "Ei, palun ärge tehke nii!". Kahjuks laskjad olid kuuldulatusest väljas. Mina ise olen ka kunagi laternaid mõtlematult taeva lasknud aga nüüd on sellel lõpp ka.
 
Maarika: Käisin sel aastal esimest korda vaatamas, mis toimub mere ääres muinastulede ööl ja selle järgselt ning käisin mitmes kohas. Asja eesmärgiks nimetatud muinasaegade mälestamine ja Läänemere kaitsmine on täielikus vastuolus selle sündmuse tulemusega. Nimelt selle sündmuse ilu ja eesmärgi varjutab täielikult laga ja kahju, mida massid tekitavad mere ääres ja selle ümbruses.
Mere äärde jääb maha sadu ja sadu lôkkerisu, küünaldest plekktopse, grillimise jäänuseid, prahti ja pudeleid. Lisaks lastakse ôhku sadu ja sadu hiina laternaid, mis risustavad loodust ja merd ning tekitavad vigastusi ja surma loomadele.
Teen ettepaneku, et asja ellukutsujad annaks nüüd oma panuse ka selle koleduse lôpetamiseks ja inimeste südametunnistusele koputamiseks ning üles kutsumiseks mitte loodust reostada ja teise liike ohtu seada.
Ärge unustage, et inimene on vaid üks liik ja osa loodusest mitte vastupidi ning inimese enda heaolu ja elu sôltub looduse hoidmise oskusest!
 
Merike: Seoses laternate lennutamise keeluga ja seda tutvustava infoga meedias imestasin väga, kui muinastulede ööl samal ajal toimuval Keila Valla Päeval lasti Kloogarannas sadu laternaid taevasse. Seal oleks võimalik olnud rahvast teavitada sellest keelust, kuid ei... Isiklikult tulin sealt varem ära, sest ei suutnud seda saastamist pealt vaadata, kuigi oli väga ilus vaatepilt.
 
 
Muinastulede öö üritusele kutsujad on mitu aastat üles kutsunud inimesi käituma loodushoidlikult (vaata meie meelespead). Ilmselt on sel teel vaja veel palju selgitustööd teha...
 
 

 

reede, 19. september 2014

Noored tunnevad muret Läänemere pärast

Grupp soome, vene ja eesti õpilasi koostasid deklaratsiooni, kuidas tuleks kaitsta Soome lahte. Video "Me armastame Soome lahte" ja selles sisalduv avaldus Soome lahe kaitse kohta jagab soovitusi otsustajatele ja kõigile inimestele laheäärsetes riikides.

 

reede, 5. september 2014

Muinastulede ööl looduse hoidmise sõnumid levisid jõudsalt

Muinastulede öö järel on saadetud kümneid ja kümneid positiivseid kirju, kuidas öö möödus ja see kõigile korda läks. Samas tõrvatilgaks kogu üritusele on ka mõned kirjad, mis kirjeldavad teatud randadesse jäetud risu, mis kahjustavad loodust ja merd.
 
Need kirjad teevad kurvaks, kuigi on teada, et selliseid randu on vähemuses. Samas ei ole me istunud käed rüpes, et levitada muinastulede öö mõtet ja positiivseid sõnumeid ja muuhulgas me püüdnud väsimatult meelde tuletada, et meri, mis meid ühendab, vajab hoidmist.

Esmalt vahendame Kuusakoski OÜ üleskutset lõkkeürituse järel randadest prügi koristamiseks. Ja leitud alumiinium- ja metallosad võiks saata taaskäitlusettevõttesse. Klikka pildil, et koolilaste ettevõtmisest rohkem lugeda.
 

http://www.kuusakoski.ee/Uudised/Kuusakoski-kutsub-opilasi-Muinastulede-oo-jarel-kuunlaumbriseid-koguma/
 
Muinastulede öö ürituse eestvedajad, kes on koondunud MTÜ-sse Tuleranda, tegid sel suvel koos hulk tööd, et sõnum looduse hoidmisest jõuaks kõigi üritusest osavõtjateni. Usume, et selle töö tulemusena kümned tuhanded inimesed mõtlesid põhjalikumalt sellele, kuidas mere ääres ja looduses keskkonnasäästlikumalt käituda ja jätta rand peale üritust eelnevaga võimalikult sarnaseks.
 
Tuleranda MTÜ tegevust toetab Keskkonnainvesteeringute keskus. Selle koostöö tulemusena said meie üritusest osavõtjad teada, et muinastulede öö üks peamistest mõtetest ja eesmärkidest on hoida meie ühist Läänemerd.
 
Mitmed meediakajastused on siin Muinastulede öö juttude leheküljelt loetavad-nähtavad, aga lisaks veel täiendav nimekiri tehtud teavitustööst.

  1. Augustis andsime välja 3 pressiteadet, mis soovitavad hoiduda mere ja randade prahistamisest, need levisid rohkem kui 15 paberlehes ja 30 veebiväljaandes üle Eesti.
    Lisaks kajastused:
    - Ringvaate saatelõik taevalaternate ohust ja mõttetusest 28.08.2014

    - Seitsmesed uudised taevalaternate teemal 29.08.2014

    - Postimehes avaldati meie arvamuslugu taevalaternate ohust


    - AK uudislõik 30.08.2014, osa sellest otseülekandena

    - Raadiointervjuu Vikerraadios 06.08.2014, vestluse rõhk Läänemere seisundile ja Soome lahe aastale 2014

    - Raadio 4 – kaks venekeelset intervjuud 27.08 ja 29.08

    - 30.08.2014 oli Vikerraadio uudistes korduvalt muinastulede öö ja taevalaternatest hoidumise teemad. Samal hommikul Vikerraadio hommikuprogrammi juht Reimo vestles Päästeameti esindajaga taevalaternate ohtlikkusest

    - Raadio Elmar hommikusaade 28.08.2014, samuti pandi südamele, et loodust tuleb hoida

    - Raadio KUKU Meretund ja hommikusaade 30.08.2014, mõlemates saadetes rõhutasime, et sel õhtul ei kasutataks taevalaternaid

    - Raadio Kadi (Lääne-Eesti kuulatavus) – 2 intervjuud sellest, mis on muinastulede öö ja kuidas käituda, et loodus ei saaks kahjustada

    - 2 leheintervjuud (Saarte Hääl, Goodnews.ee)

    - Reporter Kanal 2 ja TV3 uudised – järelkajastused 31.08.2014

  2. Samuti levitasime loodushoidvaid sõnumeid Facebookis MT Fännilehel (7100 jälgijat)  ja MT Ürituse lehel (17000 osalejat + 12000 kutsutut). Nii fännilehel kui ka ürituse lehel erinevate postituste nähtavus Facebooki kasutajate seintel (Timeline) oli rohkem kui nelisada tuhat.

  3. Koostööpartnerid:
    Kuusakoski OÜ, kes kutsus üles randade koristamisele peale muinastulede ööd. Kuusakoski välja antud pressiteadet levitas rohkem kui 8 maakonnalehte ja 20 veebiväljaannet. Pressiteadet levitati ka vene keeles.
    Partneriks ka Päästeamet, kes samuti oma teadetes ja intervjuudes soovitas hoiduda taevalaternatest.
    Partner ka Bioneer.ee, kes levitas meie sõnumeid ja avaldas meie artikli lõkete hoolikast põletamisest.
    Teeme ära meililisti kaudu kutsusime üles jälgima, et liikmete läheduses loodushoidlikult käitutaks.
  4. GOF2014 veebilehel üritusest tutvustavad tekstid tehtud nii eesti, inglise, soome kui ka vene keeles.
Kindlasti jätkame loodushoidvate sõnumite levitamist edaspidigi ja järgnevate aastate muinastulede öö eel. Ja endiselt taunime muinastulede ööl taevalaternate kasutamist!

Foto Delfi.ee 31.08.14. Autor Tiit Blaat
Muinastulede öö meeskond veetis lõkkeõhtu Suurupi poolsaare ühes rannas, mille suures osas koristasime vahetult peale lõkke kustumist. Ja järgmisel hommikul varavalges käisime ranna veel üle, et meist sinna midagi maha ei jääks. Valges leidsime lisaks ühe mahapudenenud pudelikorgi ja juukseklambri. Lõkkeümbruse rohu tallasime küll ära, aga sellest loodus taastub kiiresti.

Muinastulede öö meeskond ei saa tagada, et 100% kõik mereääred oleks peale traditsioonilist üritust endiselt puhtad, aga hoolitseme selle eest, et prahti täis randu jääks iga aastaga järjest vähemaks ja mõte taevalaternate, ilutulestiku ja õhupallide väärkasutusest leviks üha rohkemate inimesteni.

Loe lisaks: HEA TAVA Muinastulede ööl